FRANCJA
FRANCJA
Francja – kraj, który słynie z wieży Eiffla, Disneylandu i żabich udek. Jego stolica – Paryż – uchodzi za jedno z bardziej romantycznych miejsc na świecie, a zakochani marzą o randce właśnie w tym mieście. Bogactwo kulturowe,
architektoniczne i przyrodnicze Francji co roku przyciąga mnóstwo turystów, którzy choć przez chwilę chcą poczuć klimat tamtego miejsca.
ATRAKCJE
Francja zapewni podróżnym całą gamę atrakcji, z których będą mogli skorzystać przyjezdni. Od istotnych dla kraju budowli i architektonicznych perełek, przez instytucje kulturowe i tamtejszą przyrodę, po liczne miejsca, w których można się nieco rozerwać.
ZABYTKI
Wieża Eiffla
To obowiązkowy punkt zwiedzania Paryża dla niemal każdego turysty. Jeden z symboli Francji. Konstrukcję z żelaza można podziwiać z Pola Marsowego, przy którym stoi, ale jako najwyższa budowla w stolicy, wieża jest doskonale widoczna także z większego dystansu. Jednocześnie stanowi jeden z punktów widokowych, z którego rozpościera się piękny widok na całe miasto.
Zamek Mont Saint-Michel
Mowa o zabytkowej budowli usytuowanej na wzgórzu jednej z wysp znajdujących się na północy Francji. Fenomen tej atrakcji turystycznej tkwi m.in. w atrakcyjnym położeniu – morskie pływy co kilka godzin odsłaniają dno, aby o innej porze dnia z powrotem je przykryć.
Łuk Triumfalny
Monument upamiętniający walczących w wojnach napoleońskich i w rewolucji francuskiej. Pięknie zdobiony element paryskiej architektury, który przyciąga wielu turystów. Żeby zobaczyć ten pomnik, warto wybrać się na spacer i z perspektywy przechodnia podziwiać to XIX-wieczne dzieło. Drogi w okolicy zabytku są bowiem bardzo zakorkowane
KUCHNIA FRANCUSKA
Kuchnia francuska jest delikatna, lekka, wysublimowana i fantazyjna.
Do francuskich hitów kulinarnych nieustannie należą: bagietka, zupa cebulowa, bulion, omlet, majonez, creme brulee (deser sporządzony na bazie jaj, śmietany, pokryty warstwą skarmelizowanego cukru), sos beszamelowy i winegret, crepes (naleśniki), tarty, quiche, ratatuj (danie z bakłażana, cukinii, pomidorów, czosnku i cebuli), beaujolais nouveau i kultura jego picia oraz szampan.
Francuzi najchętniej jadają importowane z Polski winniczki. Podają je w muszlach z masłem czosnkowym i pietruszką. Natomiast żabie udka przygotowywane są na różne sposoby, zależnie od regionu: w białym lub czerwonym winie, z pomidorami i czosnkiem (po prowansalsku) albo tylko z masłem czosnkowym.